Uzzini, kurš spēlētāja tips esi tu

Uz leju

Azartspēles

Esi atbildīgs arī par cilvēkiem sev apkārt – tuviniekiem, draugiem, dzīvesbiedru.
  • Azartspēle ir spēle, kurā fiziska persona, iemaksājot dalības likmi, var iegūt laimestu, kas pilnīgi vai daļēji ir atkarīgs no veiksmes vai iepriekš nezināmiem apstākļiem.
  • Spēles ir dažādas, tādējādi svarīgi ir apzināties, ka izklaides spēļu gadījumā panākumi ir cieši saistīti ar konkrētā spēlētāja prasmēm, savukārt vairākumam azartspēļu rezultāts (laimests) ir iepriekš ieprogrammēts (algoritms).
  • Spēlējot azartspēles, pastāv iespēja uzvarēt, tomēr tas nav peļņas un ienākumu gūšanas avots. Tāpēc, dodoties spēlēt azartspēles, rēķinies, ka tu dodies tērēt naudu, nevis to nopelnīt.

Izproti atkarības veidošanos

Azartspēļu atkarība var būt tikpat destruktīva un bīstama kā atkarība no alkohola un narkotikām.

Pirmajā posmā

Notiek spēlēšanas ieraduma veidošanās, jo šis process ir saistīts ar patīkamiem pārdzīvojumiem, tāpēc cilvēks tos cenšas izjust atkārtoti (viņš sasaista patīkamus pārdzīvojumus ar azartspēļu procesu un tā ārējām pazīmēm – vizuāliem un skaņas stimuliem, apkārtējās vides specifiku, savām darbībām). Piemēram, ja cilvēks spēlē tīmeklī savā datorā, tad ieraduma veidošanās dēļ pat datora nokļūšana redzeslokā var izraisīt atmiņas par patīkamiem pārdzīvojumiem un mudināt spēlēt.

Nākamajā posmā

Ieraduma dēļ var attīstīties problemātiskā spēlēšana. Par to liecina fakts, ka cilvēks saskaras ar grūtībām kontrolēt spēlēšanu, piemēram, ilgumu un biežumu, naudas limitu un ar pirmajām negatīvajām šīs uzvedības sekām.

Smagākajos gadījumos

Attīstās azartspēļu atkarība, jo ilgstoša un sistemātiska problemātiskā spēlēšana izraisa nopietnas grūtības cilvēka ikdienā un izmaiņas smadzeņu darbībā, kas savukārt negatīvi ietekmē motivāciju, atmiņu un mērķtiecību.

Svarīgi apzināties, ka, spēlējot azartspēles, galvas smadzenēs tiek aktivizēta atalgojuma sistēma, kura ietver dopamīna izdalīšanos (neirotransmiters, kas ļauj izjust baudu) un liek cilvēkam atkal darīt tā, lai piedzīvotu eiforiju. Tādi paši procesi ir pamatā cilvēka fizioloģisko vajadzību apmierināšanai (ēšanai, dzeršanai, seksuālajai dziņai).

Izproti risku un apzinies robežu

Atkarības rašanās risks ir saistīts ar to, ka parasti problēmspēlētājs ir pārliecināts par spēju kontrolēt sevi un jebkurā brīdī apstāties, pārtraukt. Taču šī pārliecība ir iluzora. Kā liecina pētījumi, cilvēki, kuri ir vairāk pārliecināti par savām spējām kontrolēt spēlēšanu, biežāk zaudē kontroli pār šo procesu un iztērē lielākas naudas summas.

Pētījumi rāda, ka azartspēļu atkarības riskam vairāk ir pakļauti impulsīvi cilvēki, kas meklē asas izjūtas, vairās risināt ikdienas problēmas un lieto atkarību izraisošas psihoaktīvās vielas. Turklāt lielāks šis risks ir cilvēkiem, kuri sākuši spēlēt jaunākā vecumā, kuri sākumā ir laimējuši nozīmīgu laimestu, kuri nāk no mazāk saliedētām ģimenēm, kuru ģimenes locekļi vai draugi spēlē, kā arī tie, kuru apkārtējā vidē ir vairāk iespēju spēlēt un lielāka piedāvāto spēļu daudzveidība.

Visbiežāk azartspēļu spēlēšanas negatīvās sekas ir hronisks stress, trauksme, depresija, pašnāvnieciskas domas un darbības, atkarība no psihoaktīvām vielām, kā arī citi psihiskie traucējumi un problēmas ar veselību.

Cilvēks vairs nespēj kontrolēt tieksmi spēlēt pat tad, ja tas nopietni kaitē viņa dzīvei, kas var izpausties kā:

1) riskanta, bīstama vai neveselīga uzvedība;
2) attiecību problēmas līdz pat to sabrukšanai;
3) finansiālas grūtības;
4) likumpārkāpumi;
5) nespēja pildīt nozīmīgas dzīves lomas (darbinieks, students, laulātais, vecāks, draugs u.c.).

Kā saprast, ka es esi atkarīgs?

Ja vēlies saprast, vai tava uzvedība norāda uz potenciālu azartspēļu atkarību, pirmkārt, esi godīgs pret sevi. Dažkārt palīdz palūkošanās uz sevi no malas, tāpēc uzdod sev šādus jautājumus un padomā:

  • Vai tu slēp spēlēšanu no draugiem vai ģimenes locekļiem?
  • Vai esi kādreiz azartspēlēs iztērējis naudu, ar kuru bija paredzēts segt ar dzīvošanu saistītos izdevumus vai rēķinus?
  • Vai tev ir bijuši neveiksmīgi mēģinājumi pārtraukt spēlēt?
  • Vai doma par to, ka varētu pārtraukt spēlēšanu, rada satraukumu vai dusmas?
  • Vai tev ir bijušas uzmācīgas domas par azartspēlēm un/vai tajās zaudētās naudas ātrāku atgūšanu, spēlējot atkal?
  • Vai tu kādreiz esi spēlējis, lai tiktu galā ar trauksmi, depresiju vai pašnāvnieciskām domām?
  • Vai spēlēšana ir radījusi finansiālas grūtības, problēmas ar likumu, darba zaudēšanu vai spriedzi attiecībās?
  • Vai esi palielinājis spēlēšanas laiku vai biežumu, lai izjustu azartu, uzbudinājumu kā spēlēšanas sākumposmā?

Ja atbildēji “JĀ” uz vienu vai vairākiem jautājumiem, tad tev var būt problemātiskā spēlēšana vai azartspēļu atkarība.